در بسیاری از مشاغل ایدههای نو وجود دارد که میتواند فضای رقابتی در بازار ایجاد کند. اینجا نمونههایی از کارآفرینی در ایران را معرفی میکنیم.
شاید یکی از بزرگترین تاثیرات ظهور اینترنت و مهمتر قرنطینه خانگی، رونق کسب و کارهای اینترنتی باشد. کارآفرینی محدود به کسب و کارهای اینترنتی نمیشود و در بسیاری از مشاغل، فرصت و ایدههای نو وجود دارند که میتوانند فضای رقابتی در بازار ایجاد کنند.
اما چه راههایی برای کارآفرینی وجود دارد؟ در خانه و در روستا و زمینهای زراعی چگونه میتوان با سرمایه کم سود زیادی کسب کرد؟ اگر شما هم به درآمدزایی و اشتغالزایی میاندیشید اما سرمایه اندکی دارید، ما در این مقاله شما را راهنمایی میکنیم و به معرفی نمونههایی از کارآفرینی با سرمایه کم و کارکرد آن در ایران میپردازیم.
کارآفرینی چیست؟
همه ما شنیدهایم که کارآفرینی روزنه امیدی در بهبود عملکرد اقتصادی به ویژه اشتغال جوانان و آمادگی بهتر برای انجام کار است. اما کارآفرین کیست و کارآفرینی یعنی چه؟ معمولا کارآفرین به فردی گفته میشود که با خلاقیت و ریسکپذیری تجارتی را آغاز کرده باشد. همچنین به فرایند شروع تجارت، کارآفرینی گفته میشود و کاملا به تصمیمگیری کارآفرین درباره چیستی، چگونگی و میزان تولیدات یا ارائه خدمات بستگی دارد. کارآفرینی با تمرکز بر ایجاد تغییرات و پاسخ به نیازهای موجود نقش مهمی در رشد اقتصادی ایفا میکند.

بنابراین، کارآفرینی اشکال مختلفی به خود میگیرد و در شرایطی که بیکاری و درآمد پایین وجود دارد میتواند بسیار کمککننده باشد. اشکال مختلف کارآفرینی میتواند معرفی یک محصول، معرفی یک روش تولیدی، شروع بازار جدید و ایجاد یک منبع جدید تولید مواد خام یا آغاز یک سازمان صنعتی باشد. درحالیکه برخی از کارآفرینان تنها کار میکنند، برخی دیگر شرکایی دارند و از این طریق دسترسی به سرمایه و منابع دیگر فراهم میشود.
کارآفرینی با تمرکز بر ایجاد تغییرات و پاسخ به نیازهای موجود نقش مهمی در رشد اقتصادی ایفا میکند.
کارآفرینی در ایران
با وجود اینکه کارآفرینی در رشد اقتصاد ملی از اهمیت خاصی برخوردار است، تاریخچه کارآفرینی در ایران نشان میدهد قریب یک دهه از توجه به کارآفرینی میگذرد ولی همچنان چالشهایی در این زمینه وجود دارد. وگرنه در دیگر کشورهای توسعه یافته یا در حال توسعه کارآفرینی به منبعی پولساز تبدیل شده و لازم است یک بازبینی در اثربخشی کارآفرینی در ایران صورت پذیرد. در این راستا نیاز است تخصص و مهارت افراد با نیازهای بازار همسو باشد.
بنابراین، اگر شما هم در زمینه خاصی تبحر و تخصص لازم را دارید حتما به کارآفرینی فکر کنید. از طرفی، برای اقدام کردن کافی است فرصتها را بشناسید و بدانید کارآفرینی با سرمایه کم هم ممکن است. برای مثال، با کارآفرینی در کشاوزی میتوان به زوایای مختلفی مانند مدیریت مزرعه و پایداری دراز مدت پرداخت و ممکن است این امر در ارتقا کارآفرینی در کشاورزی نقش مهمی داشته باشد.
اگر میخواهید اطلاعات بیشتری درباره کسب و کار اینترنتی در ایران بدانید، میتوانید کسب و کار اینترنتی با سرمایه اولیه کم را مطالعه کنید.
کارآفرینی در کشاورزی
نوآوری در هر کسب و کاری اهمیت دارد. در کشاورزی یک مشکل معمول وجود دارد و آن است که عوامل محیطی مانند خشکسالی باعث شده توجه کمتری به کارآفرینی کشاورزی شود. در واقع، کارآفرینی در کشاورزی پتانسیل بالایی دارد و ترویج کشاورزی میتواند نقش مهمی در توسعه کارآفرینی ایفا کند. ایجاد یک محیط مساعد برای پایداری اقتصادی در کشاورزی با چند ایده کارآفرینی با سرمایه کم هم امکانپذیر است. در ادامه تعدادی از این این راهکارها را مشاهده میکنید:
- پرورش زیتون و قارچ
- پرورش گل و گیاه
- پرورش ماهی و خرگوش
- پرورش سبزیجات
قبل از شروع این کسب و کارها زوایای مختلف آن را بسنجید. مثلا در پرورش گل و گیاه، گل نرگس تزیینی است اما گل قاصدک خواص دارویی دارد. یا در پرورش سبزیجات تصمیم بگیرید که کاشت سبزیجات خود را از کجا شروع کنید. هر گوشه از باغچه شما تا زمانیکه در سایه زیاد قرار نگیرد، مناسب خواهد بود. حتی میتوانید در گلدانی که در نزدیکی طاقچه پنجرهای است و نور خوبی میگیرد یا از نور بالکن استفاده کنید. در این زمینه پیشنهاد میکنیم با استارت آپ گلدان هوشمند هم آشنا شوید. اما گلها را فراموش نکنید!
اگر گل همیشه بهار را در میان سبزیجات بکارید به دفع آفات و جذب حشرات مفید کمک میکنید، در حالی که کشت نسترن باعث زیبایی گیاهان میشود. اگر که به پرورش ماهی و میگو علاقمندید بدانید پرورش هر نوع ماهی سود بالایی ندارد. مثلا میتوانید درمورد پرورش گونههای سیکلید یا پلیکو و ماهی استوایی تحقیق کنید. بنابراین، با شناخت بازار و مشخص کردن اهداف بلند مدت میتوانید کارآفرین موفقی باشید.

کارآفرینی در روستا
تحقیقات انجام شده در دنیا به ویژه اروپا و آمریکا بر اهمیت کارآفرینی در روستا تاکید میکنند. این تحقیقات نشان میدهند بین کارآفرینی روستایی و سرمایه اجتماعی رابطه مستقیم و معناداری وجود دارد. در حقیقت کارآفرینی یکی از عوامل موثر در توسعه روستایی است زیرا میتواند با ایجاد مشاغل جدید نقش مهمی در بهبود وضعیت مالی مناطق روستایی داشته باشد.
بنابراین تلاش برای توسعه و تقویت کارآفرینی در روستا از طریق فراهم کردن زیرساخت های لازم از اهمیت بالایی برخوردار است. کارآفرینی در روستا میتواند به عنوان ابزاری برای پایداری، استقلال و کاهش نیازهای روستاییان در محل زندگی خود عمل کند. مشارکت گروههای مختلف روستایی نیز نشانگر اعتماد بینگروهی آنها است. در نظر داشته باشیم که حفظ سرمایه اجتماعی اولین قدم برای توسعه روستایی است. در ادامه به راهکارهایی اشاره میکنیم که شروع کارآفرینی با سرمایه کم در روستا هم ممکن باشد.
- نجاری
- تولید عسل
- گردشگری روستایی
- پرورش زالو

در مثالهای بالا برای شروع به عنوان یک کسب و کار پولساز باید برنامه ریزی و خلاقیت داشته باشید. میتوانید با سرمایه کم هم ابزار لازم برای شروع کار را تهیه کنید. ممکن است کمکم به یک محیط مناسب یا کارگاه نیاز داشته باشید تا کارآفرینی را در این مشاغل با وسعت بیشتری انجام دهید.
کارآفرینی یکی از عوامل موثر در توسعه روستایی است زیرا میتواند با ایجاد مشاغل جدید نقش مهمی در بهبود وضعیت مالی مناطق روستایی داشته باشد.
کارآفرینی در خانه
مشاغل خانگی سهم بزرگی در گردش مالی و اقتصاد ملی دارند. درحالیکه بعضی تحقیقات تنها بر کسب و کارهای آنلاین خانگی متمرکز میشوند، بسیاری از فعالیتهای درآمدزا را کارآفرینی در خانه تشکیل میدهد. شما هم اگر به هر دلیلی زمان بیشتری را در خانه سپری میکنید به این معنی نیست که نمیتوانید درآمدزایی کنید. مشاغل مستقر در خانه انواع متنوعی از مشاغل را شامل میشود و ممکن است بیشتر برای زنان تعریف شده باشند، مانند: مراقبت از کودکان، تهیه غذا، و یا خدمات حرفهای مثل نجاری و لوله کشی که مردان بهعهده میگیرند.
بنابراین، مشاغل فعال در خانه فرصتهای متنوعی را در برمیگیرد. و هم شامل افرادی است که با قراردادهای میان مدت و بلند مدت برای شرکت های بزرگتر فعالیت میکنند و هم افرادی که کارآفرینی را با سرمایه کم شروع کردهاند. از مزایای کارآفرینی در خانه، کارآفرینی با سرمایه کم، سرعت راهاندازی بالا و انعطافپذیری است که باعث میشود با دیگر کسب و کارها مزایای رقابتی زیادی داشته باشد.
در ادامه به چند نوع کارآفرینی در خانه اشاره میکنیم:
- خیاطی، گلدوزی و نمددوزی
- گلسازی و عروسکسازی
- پرورش کاکتوس
- شمع سازی

در نمونههایی که ذکر کردیم با سرمایه کم هم میتوانید درآمد متوسطی داشته باشید زیرا هزینه اولیه آن تنها تهیه مواد اولیه است. اگر مهارت ابتدایی آن را ندارید، آموزشها را از شبکههای مختلف مجازی دریافت و مشاهده و تمرین کنید. سپس اعتمادسازی کنید و با اصول تبدیل مشتریان به طرفداران آشنا شوید. به تدریج میتوانید یک کارگاه افتتاح کنید و با آموزش هنرجویان دیگر اشتغالزایی و درآمدزایی با سود زیادی را تجربه کنید.
درآمد کارآفرینی چقدر است؟
آرزوی همه شروع کارآفرینی با سرمایه کم و کسب درآمد بالا است. و تقریبا تمام مشاغل قصد دارند سرمایه گذاری خود را افزایش دهند. شما با سرمایه 1 میلیون تومان هم میتوانید در خانه کسب و کار خود را آغاز کنید. قبل از شروع، حتما مخاطب خود را بشانسید، و پیشبینی کنید چه مقدار هزینه برای مدت زمان مشخصی خواهد داشت.
در این شرایط از سرمایهای که برای شروع کسب و کار کنار گذاشتهاید عاقلانه خرج میکنید و میتوانید سود کسب کنید. البته این تمام ماجرا نیست و تلاشهای شما باید همراه با سرگرمی، خلاقیت، اعتماد به غریزه و هوشیاری باشد.
کلام آخر
در این مقاله به چندین راه شروع کارآفرینی با سرمایه کم اشاره کردیم. اما باید بدانید هر جا در دنیا که باشید به عنوان یک کارآفرین موفق باید با پشتکار و ریسکپذیر باشید و در تمامی شرایط میبایست در حال یادگیری و بررسی وضعیت کسب و کار خود باشید تا به سود زیاد برسید. امیدواریم از راههایی که در این مقاله به آن اشاره کردیم کارآفرینی را با یک تجربه خوب آغاز کنید.