چطور در دورانی که همه کسب و کارها در سراسر جهان با بحران روبرو هستند، درآمدزایی داشته باشیم؟
بعد از شیوع ویروس کرونا، همه کسب و کارها دچار بحران شدند. چه آنهایی که محصولات فیزیکی تولید میکردند و چه مشاغلی که از طریق سرویسدهی و خدمات، کسب درآمد داشتند. با این همه، بقای یک دسته از مشاغل تضمین شده بود: کسب و کارهایی که خدمات خود را در بستر فضای آنلاین و از طریق اینترنت ارائه میکردند.
رشد و گسترش کسب و کارهای اینترنتی در یک دهه اخیر و به خصوص بعد از شیوع ویروس همهگیر کووید-19، نشان از تغییر خاستگاه عرضه و تقاضای عمومی دارد. مردم خدماترسانی مورد نیاز خود را در اینترنت جستوجو میکنند و میخواهند در محیط آنلاین سرویس دریافت کنند. بنابراین کسب و کارهای اینترنتی را میتوان یکی از سودآورترین حرفهها در سالهای اخیر دانست.
در این مطلب به معرفی انواع کسب و کارهای اینترنتی پرداختیم که میتوان آنها را با بدون بودجه اولیه یا با کمترین سرمایه راهاندازی کرد. بعد کسب و کارهایی را بررسی کردیم که در بستر فضای آفلاین و به صورت خانگی بدون نیاز به سرمایه قابل توجه میتوانند به درآمدزایی برسند. در انتها هم از روشی گفتیم که میتواند بدون سرمایه بالا منجر به فروش سرویس و کالای شما شود.
چرا کسب و کارها اینترنتی میتوانند سودآوری بیشتری داشته باشند؟
بودجه کم و حضور در بستر آنلاین دو مولفهای هستند که رابطه علت و معلولی زیادی با هم دارند. کسب و کارهای اینترنتی معمولا بودجه بالایی نیاز ندارند و مشاغلی که هنوز سرمایه زیادی جذب نکردهاند، با حضور در اینترنت، نبود بودجه را جبران میکنند. این مسئله حتی در مورد واحدهای تولیدی با محصولات فیزیکی هم میتواند صدق کند.
استفاده کسب و کارها از دنیای وب تمامی ندارد. آنها میتوانند تنها بخشی از پایههای مدل درآمدی خود را در محیط آنلاین مستقر کنند. مثلا فروشگاهی را در نظر بگیرید که در حوزه چاپ فعالیت میکند و محصولات فیزیکی مثل تیشرتها و لیوانهای طرحدار میفروشد. این کسب و کار با داشتن یک فروشگاه اینترنتی میتواند محصولات خود را به سراسر کشور ارسال کند. این کسب و کار از محیط آنلاین برای فروش و جذب مشتری استفاده میکند.
شرکت دیگری را در نظر بگیرید که دستگاههای چاپ وارد میکند و آنها را در به صورت حضوری به فروش میرساند. این شرکت از فضای آنلاین میتواند برای جذب مشتری استفاده کند و دستگاههای خود را به مدیران فروش کسب و کارهای دیگر در فضای اینترنت نشان دهد.

بنابراین هر کسب و کاری با توجه به نیاز خودش میتواند از بستر اینترنت نفع ببرد. به صورت کلی مزایای زیادی برای کسب و کارهای اینترنتی میتوان برشمرد اما این موارد از سایر آنها برجستهتر است:
- دست شما به عنوان طراح کسب و کار برای تغییرات باز است: اینترنتی بستر بسیار ارزانتری نسبت به سایر فضاهای واقعی برای فعالیت است. هزینهای که برای تغییر فضای سایت فروشگاهی میشود، بسیار کمتر از هزینهای است که یک فروشگاه واقعی برای تغییر دکوراسیون خود انجام میدهد. هزینههای دیگر مانند بازاریابی، ارتباط با مشتریان و خدماترسانی را هم به فهرست اضافه کنید. بنابراین اعمال هرگونه تغییرات برای یک کسب و کار اینترنتی بسیار راحتتر است.
- اینترنت دم دست همه است: دیگر کمتر کسی را پیدا میکنیم که تلفن همراه هوشمند نداشته باشد یا نتواند در فضای اینترنت یک جستوجوی ساده انجام دهد. اگر قشر سالمند و کهنسالان جامعه را که در زمینه کار با تکنولوژیهای هوشمند با دشوتری مواجه هستند، میتوانیم ادعا کنیم عمده افراد جامعه امروز در فضای آنلاین به صورت روزانه فعالیت میکنند و میتوانند با سرویسها و محصولات کسب و کارهای اینترنتی استفاده ببرند.
- کسب و کار اینترنتی سرمایه زیادی نمیخواهد: بزرگترین سرمایه ما در شروع و ادامه یک کسب و کار اینترنتی زمان است و ما میتوانیم بدون صرف بودجه مادی، یک کسب و کار اینترنتی راهاندازی کنیم. کسب و کارهای اینترنتی تجهیزات زیادی هم نمیخواهند و شما به راحتی میتوانید با استفاده از تلفن همراه و کامپیوتر شخصی خود، کسب درآمد داشته باشید.
چند پیشنهاد برای راهاندازی کسب و کارهای اینترنتی مجانی!
صرف نظر از اینکه چه کسب و کاری شروع میکنید، برای شروع کار (آنلاین یا حضوری یا ترکیبی از هر دو) نیاز است اطلاعات حداقلی و پایه درباره راهاندازی کسب و کار به دست بیاورید. خوشبختانه در فضای آنلاین اقیانوسی از اطلاعات وجود دارد و اگر تازه عزم جزم کردهاید قدم به این عرصه از کسب و کار بگذارید، پیشنهاد میکنیم پیش از شروع هر کاری خوب درباره آن مطالعه کنید.
در ادامه چند نمونه کسب و کار اینترنتی معرفی کردیم که برای شروع به سرمایه زیادی نیاز ندارند:
- تولید محتوای متنی: نوشتن میتواند راحتترین و در عین حال لذتبخشترین راه کسب درآمد در اینترنت باشد. اگر در حوزه خاصی تخصصی دارید و فکر میکنید دانش شما میتواند به قشر خاصی از مخاطبان فضای آنلاین کمک کند، تولید محتوای آنلاین گزینه مناسبی است. برای شروع تنها به یک کامپیوتر، دامنه و سرور برای ذخیره دادهها نیاز دارید. با راهاندازی وب سایت و شروع تولید محتوا در آن، بعد از گذشت مدت زمانی، بازدید کاربران اینترنت در سایت شما به قدری بالا میرود که بتوانید در پلتفرمهای تبلیغات کلیکی ثبت کنید و بابت کلیکهایی که روی تبلیغات نمایش داده شده در وبلاگ شما میشود، درآمد کسب کنید. این راه زمانبر است، ولی از آنجا که صفر تا صدش را خودتان انجام میدهید، لذتبخش خواهد بود.
- تولید محتوای تصویری: تولید محتوا به متن محدود نمیشود و اگر به کار با ابزار تدوین ویدیو علاقه دارید یا میتوانید عکاسی را به صورت حرفهای انجام دهید، حتما به کسب درآمد در شبکههای اجتماعی مثل اینستاگرام فکر کنید. شبکههای محتوای تصویری مثل یوتوب و اینستاگرام در سالهای اخیر منبع درآمد اصلی بسیاری از تولیکنندگان محتوا بودهاند. در شبکه اجتماعی یوتوب بعد از اینکه میزان بازدیدهای کاربران از ویدیوهای شما به حد مشخصی رسید، میتوانید از طریق دریافت تبلیغات گوگل کسب درآمد کنید. در شبکههای دیگر هم مثل اینستاگرام روش کسب درآمد با دریافت تبلیغات از سایر صفحات و کسب و کارها مشخص است.

- مدیریت صفحات شبکههای اجتماعی: افراد و کسب و کارهای زیادی هستند که فردی را برای مدیریت شبکههای اجتماعی خود استخدام میکنند. این مدیریت شامل طراحی استراتژی مورد نیاز برای محتوای صفحه، تولید و انتشار به موقع مطالب، پاسخگویی به مخاطبان و انجام اقدامات لازم برای افزایش تعداد دنبالکنندگان است. اگر حضور در شبکههای اجتماعی را دوست دارید و میتوانید مخاطبان زیادی به خود جلب کنید، مدیریت شبکههای اجتماعی گزینه مناسبی است.
- تولید پادکست: تعداد طرفداران پادکست روز به روز در حال افزایش است. کاربران اینترنت زمان کمی برای مطالعه مطالب دارند و به همین دلیل شبکههای پادکستی محتوای مورد نیاز آنها را به صورت برنامههای کوتاه تولید میکنند. میتوانید همان محتوایی که میتواند در فضای متنی وب و شبکههای اجتماعی تصویری مخاطبان را به خود جذب کند، در شبکههای اجتماعی صوتی و پخشکنندههای پادکسب هم به کار بیاید. بسترها زیاد است. از هر راهی که بخواهید میتوانید تولید محتوا داشته باشید. یک جستوجوی مختصر در گوگل کافی است تا با دریایی از اطلاعات در زمینه چگونگی راهاندازی پادکست و کسب درآمد از آن مواجه شوید. بیشتر پادکستهای فارسی از طریق درخواست حمایت مالی و اسپانسر تامین مالی میشوند که منبع خوبی هم برای کسب درآمد است.
- کسب درآمد از بازار بورس و سرمایه: با کسب دانش در مورد تابلوخوانی و یادگیری تحلیل تکنیکال، با تلفن همراه یا کامپیوتر شخصی خود و با داشتن یک سرمایه محدود، در بازار سرمایه به خرید و فروش سهام مشغول شوید و درآمد نسبتا خوبی هم کسب کنید. البته باید توجه داشته باشید که تا وقتی که دانش لازم در این زمینه را ندارید نباید به هیچ وجه دست به سرمایهگذاری در این بازار بزنید چرا که حضور در بازار بورس و سرمایه، همانطور که میتواند درآمدزا باشد، احتمال دارد تمام سرمایه شما را هم نابود کند.
چند پیشنهاد برای راهاندازی کسب و کارهای خانگی مجانی!
اگر تلفن و کامپیوتر را خاموش کنیم و به دنیای واقعی برگردیم، خواهیم دید در این فضا هم کارهای زیادی میتوان کرد که نیاز به سرمایه اولیه زیادی ندارد. البته نمیتوان کتمان کرد که در نهایت برای فروش این محصولات باید به همان فضای آنلاین متوسل شد اما برای تولید محصول ایدههای زیادی برای شروع یک کسب و کار خانگی وجود دارد. کارهای خانگی به این دلیل که اعضای خانواده را درگیر میکند جذابیت ویژهای دارند.
در ادامه چند پیشنهاد در این زمینه را بررسی میکنیم:
- تولید یا بستهبندی مواد غذایی: اگر آشپزی شما خوب است، میتوانید غذاهای لذیذی بپزید و آنها را در پلتفرمهای فروش آنلاین غذا ارائه دهید. حتی میتوانید دورههای کیکپزی و فوندانت را بگذرانید و با راهاندازی یک صفحه اینستاگرامی، کیکهای زیبا برای مناسبهای مختلف به مشتریان خود ارائه دهید. بستهبندی ادویه یا دمنوش هم یک ایده خوب برای شروع یک کسب و کار بدون بودجه اولیه است. کافی است با جستجو در اینترنت و تست کردن گیاهان مختلف، دمنوشهای مختلف تهیه کنید و آنها را در بستهبندی شیک، به مشتریان بفروشید.
- طراحی و ساخت جواهرات دستساز : این کار جذاب نیاز به گذراندن یک دوره کوتاه، مقدار زیادی سلیقه و مراجعه به بازار برای خرید ابزار لازم دارد. بعد از آن میتوانید برای مشتریان خود انواع و اقسام دستبند، پابند، گردنبند و دیگر جواهرات دستساز را به سلیقه خودشان بسازید و درآمد کسب کنید.

- اسمبل کردن قطعات: بسیاری از کارگاهها مثل کارگاههای تولید اسباببازی هستند که اسمبل کردن قطعات را به بیرون از کارگاه، برونسپاری میکنند. این کار دانش خاصی نیاز ندارد و درآمد خوبی هم دارد.
راهاندازی کسب و کار با جذب مشتری پیش از تولید محصول و ارائه خدمات
گاهی پیش میآید که یک ایده کسب و کاری در ذهن داشته باشید، اما برای تولید کالا یا راهاندازی سرویسدهی به مشتریان، کسب و کار به سرمایه اولیه نیاز داشته باشد. در این حالت میتوان با استفاده از فرآیند «پیشفروش محصول» سرمایه لازم برای شروع کسب و کار را به دست آورد.
با پیش فروش محصول میتوانید از طریق فضای اینترنت و محیط آنلاین محصول خود را به مخاطبان معرفی کنید. محصول شما میتواند کالایی فیزیکی یا خدمترسانی حضوری باشد. در این حالت، کاربرانی که خواهان محصول شما هستند، میتوانند محصول را پیش از اینکه تهیه شود، بخرند.
با جمعآوری بودجه به دست آمده میتوانید کسب و کار خود را راهاندازی کنید. بعد از تولید و تهیه محصولات، میتوانید آنها را به دست خریداران و مشتریان خود برسانید.
هرچند در نظر داشته باشید که پیچیدگیهای پیشفروش بیشتر از اینهاست و پیش از شروع هر کاری، حتما در این باره اطلاعات بیشتری به دست بیاورید.
نیکاستارتر یکی از پلتفرمهای پیشفروش محصول است. میتوانید محصول خود را در قالب یک کمپین آنلاین در سایت پیشفروش کنید و با بودجه به دست آمده، کسب و کار خود را راه بیندازید.

برای شروع کمپین در سایت کافی است پروژه خود را ثبت کنید و اطلاعات کافی درباره محصول یا سرویس مورد نظر ارائه بدهید. بعد از تایید پروژه از سوی نیکاستارتر، کمپین پیشفروش شروع میشود و در صورتی که بتوانید مبلغ مورد نظر خود را در این مدت زمان به دست بیاورید، مبلغ به دست آمده به شما تحویل داده میشود.
اگر به دنبال اطلاعات بیشتری برای شیوه پیشفروش محصول در نیکاستارتر هستید، به این مطلب حتما سر بزنید.
سخن آخر
راههای زیادی برای کسب درآمد از طریق فضای آنلاین وجود داد. میتوانید به صورت آنلاین خدماترسانی کنید، به هر شکلی تولید محتوا داشته باشید، در فضای آنلاین کالای خود را بفروشید یا محصول خود را برای پیشفروش بگذارید. در هر صورت این فضا بستر مناسب و ارزانی برای تمام افرادی است که میخواهند با سرمایه اندک کارآفرین باشند.